Mavrična pobarvana pravljica

Čudežni vrt


“… Babica ga je vesela objela: “Ti moj Didi! Ti mali potepinko, kje si pa bil?!”
Didi je v odgovor stresel svoj mehki kožušček. N
a vse strani so poletela majhna in velika semena, veter pa jih je raznesel čez cel travnik pri babičini hišici. Pred njunimi očmi so zrasle rože vseh mavričnih barv in se srečne igrale druga z drugo …”

Primer aktivnosti iz Priročnika za mentorje

“S seboj prinesite različna semena, majhne čebulice. Morda boste prosili starše, naj prinesejo nekaj semen ali eno cvetno čebulico. Šolskim otrokom naj jih zavijejo tako, da otroci ne bodo vedeli, kaj so prinesli na delavnico in vam izročili. Več o tem bomo napisali tudi na spletni  strani. Pripravite nekaj cvetličnih lončkov in vanje boste posadili semena. Sadite jih tako, da otroci ne bodo vedeli, čigavo seme je vzklilo oz. ni vzklilo, kar bo morda otroka razžalostilo, temveč boste vsi skrbeli skupaj za svoj mali čudežni vrt.

V čudežnem vrtu se cvetovi stisnejo skupaj v šopek, ki je prav posebej lep. Otroci naj se strnejo skupaj v gručico, kot bi bili šopek. Stisnejo naj se kar se da tesno drug ob drugega. Ob tem naj zamižijo in odprejo svoje dlani. Stopite od otroka do otroka in vsakemu na dlan položite seme oz. čebulico. Pokličite jih, da odprejo oči in pogledajo, kaj imajo na dlani.

Semenke posadite. Verjetno bodo skalile šele spomladi. Opazujte njihovo rast.”  

V Mavričnem programu otroci prejmejo Mavrično pobarvano pravljico, program je zelo primeren za otoke v vrtcu ali šoli (prva triada oz. do 9. leta starosti), ki še niso bili vključeni v Knjigobube.

Mavrična pobarvana pravljica je, kot vam že ime pove, samostojna pravljica, ki otroke skupaj z mentorjem popelje v svet babice in njenega kužka Didija, ki živita v hišici sredi velikega zelenega travnika. Kužek Didi pa ne tiči doma, temveč rad cele dneve tava naokoli in raziskuje svet. In vedno se zvečer vrne domov k babici in ji vsak dan prinese nekaj zanimivega, pravljičnega, nekaj kar ga je prevzelo na svojem potepanju. In zadnji dan potepanja k babici pridejo otroci in najdejo veliko presenečenje, za katero je poskrbel Didi. Mavrična pobarvana pravljica otroke res prevzame, le kako jih ne bi. Le kateri otrok ni navdušen nad svojo babico in kužkom, ki ga imata  neskončno rada in on njiju.

Mavrična pobarvana pravljica skupaj z ustvarjanjem v delavnicah zelo vpliva na otroka na naslednji način:

  • spodbuja razvoj predbralnih sposobnosti,
  • spodbuja razvoj komunikacije,
  • razvija domišljijo in ustvarjalnost,
  • spodbuja učenje tujih jezikov za srečanje z osnovami angleškega jezika oz. enostavnimi besedami,
  • otroke uči na eni strani sočutja in na drugi discipline.

Mentorji boste za svoje delo prejeli navodila za delo v delavnicah in za izvajanje programa ne potrebujete nobenega dodatnega izobraževanja. Mavrična pobarvana pravljica je zato res primerna tudi za začetnike, ki v Knjigobubah v preteklih letih še niso sodelovali, vsi pa boste v delavnicah uživali v enaki meri kot otroci.

Naročilo

Save