Kako s programom Knjigobube in LIF do nove službe?

Pred časom sem izvedel za razliko med poklicem in službo.

Služba je tisto delo, s katerim služiš denar. Najsi to delo opravljaš z veseljem ali ne, si za to plačan. Po navadi ljudje niti ne razmišljajo, da bi lahko bilo bolje in sprejmejo službo za sprejemljivo možnost pridobivanja prihodkov.

Poklic pa je tisto delo, katerega opravljaš z veseljem, lahko tudi brezplačno. Si zanj “poklican”. Taka dela so na primer pomoč sosedom, ustvarjanje na vrtu, peka in ustvarjanje v kuhinji v soboto ali nedeljo, mogoče celo manjša popravila ali zidarska dela pri moških. Skratka, nekaj kar delamo z veseljem. Med to spadajo tudi hobiji, konjički in športne aktivnosti, v katere nas nihče ne sili, pa jih opravljamo z veseljem.

Če združimo poklic in službo,  smo zmagali!
Kdo namreč najbolje služi v življenju? Ste že slišali za Tigerja woodsa, ki s palico udarja po beli žogici na golf igriščih in jih spravlja v luknje z zastavicami? To žogico udarja z veseljem in je zato še zelo dobro plačan. Kot profesionalni igralec golfa je že od malega sprejel svojo “poklicanost”, da bo to počel z veseljem … in za denar.

Tudi v vaši bližini je kdo, ki svoje delo opravlja. Osebno zelo cenim podjetnike, ki so v svetovnem vrhu, kot so podjetja Pipistrel, Akrapovič, Bia separations, AJM, in tako naprej. Vodi jih veselje do dela, veselje do ustvarjanja, plačilo pa pride s tem.

In kako ste vi? Uživate pri svojem delu? Bi ga opravljali tudi, če ne bi bilo plačano? Mogoče je pa sedaj priložnost, da kaj naredite za to.

In kaj imajo s tem Knjigobube in LIF?
Zadnjič mi je kolegica povedala, da so pri vaji “Pečemo palačinke” debatirali o tem, kako lahko razmišljamo drugače. Kako torej odstranimo ustaljene okvirje in kako poiščemo druge možnosti. In je prišla na idejo, da v resnici rada kuha. In ko smo debatirali naprej, smo izvedeli, da že sedaj kuha za tri družine in to vrsto let. In je kar sama začela razmišljati drugače, saj je pred kratkim izgubila službo, doma ima tri otroke.

Kako bi torej lahko njeno ljubezen do kuhanja spravila v službo? Ali vsaj v del prepotrebnih prihodkov za življenje. In odgovor se je ponudil kar sam: v naselju je kar nekaj hiš, kjer živijo starejši. Živijo sami, včasih si želijo nekaj lepih besed in nekoga, ki se vsake toliko oglasi pri njih. In kolegica že razmišlja, da bi zanje pripravljala kosila, ki jih potem razvozi in na koncu pobere posodo in še malce pokramlja z njimi. Da bo to resen projekt priča tudi to, da se je na upravni enoti že zanimala za registracijo ali s.p. ali kakšne druge oblike dejavnosti, kjer lahko izvaja te storitve. Tako! Seveda se zaveda, da ni enostavno, vendar je to dobra pot, da poskrbimo zase na drug način. Če združimo službo in poklic, pa je to še večji uspeh.

Otroke, ki so v programu, vedno spodbujamo, da razmišljajo širše. Da pogledajo na stvar z več zornih kotov, da še vedno bogatijo svojo domišljijo. To jim omogoča, da tudi dejanske izzive v življenju sprejemajo bolj “kreativno” in se ne ustavijo. Če se to prenese na starše, je to dodaten uspeh!

V današnjem času je resnično pomembno, da znamo sprejeti izzive in se nanje dobro odzvati. Izguba službe, recesija in slaba klima v državi gotovo nista vzrok za to, da bi bili vsi ljudje slabe volje. Poskrbeti moramo zase in svoje otroke in prepričan sem, da bomo s pridobljenim znanjem v programih Knjigobube in LIF si znali še bolje pomagati tako otrokom, kot nam, staršem.

Zapisal: Boštjan Zrimšek

Posted in Knjigobube, Lif

Pusti odziv