8. september – Svetovni dan pismenosti

UNESCO in Združeni narodi so proglasili 8. september za Svetovni dan pismenosti.

 

Tudi v Sloveniji opažajo veliko stopnjo funkcionalne nepismenosti, kar  šolstvo poskuša omiliti z raziskavo, ki ravnokar poteka.

Članek na to temo:

http://www.delo.si/novice/slovenija/mednarodni-dan-pismenosti.html

Danes bo na POP TV ob 13. uri o tej temi v živo sodelovala tudi dr. Margareta Dolinšek Bubnič, ki bo govorila o prednosti celostnega izobraževanja otrok, saj je suhoparno branje knjig predvsem otrokom že zastarela tehnika sprejemanja novih znanj. Otroci morajo pri razvoju najprej spoznati povezavo med besedami, vsebino ki jo berejo in občutki, ki se pri tem porajajo, da bodo znali na koncu razumeti prebrano.

Kot starši hitro pozabimo, da smo se učili na drugačen način – s poskušanjem, tipanjem, pesmicami, igricami, dejavnostjo. Programa Knjigobube in LIF zato celostno razvijata otrokove možgane in z 20 minutnim branjem in pogovarjanjem vsak dan (“Beri in se pogovarjaj z mano – to je najpomembnejših 20 minut v mojem življenju”).

V veselje nam je to, da je pri petnajstletnem razvoju programa postalo gibanje proaktivnega branja tako pomembno, da je letošnje leto začela vseevropska iniciativa “All of Europe Reads to Kids”, ki promovira proaktivno branje in programa Knjigobube in LIF uradna programa te iniciative.

Podprimo razvoj naših otrok in jim namenimo dragocenih 20. minut prokativnega branja vsak dan!

 

Posted in Knjigobube, Lif, Novice, Starši

Pusti odziv